Malagaresa.se/Sevärdheter/Slottet Alcazaba

Pampiga Alcazaba i Malaga

Alcazaba är ett av två palatsliknande slott, eller citadell, i den spanska staden Malaga. Namnet Alcazaba kommer från arabiskans al-qasbah och är egentligen benämningen på ett slags befästningsverk som byggdes av morerna, den arabiska folkstam som erövrade den Iberiska halvön på 700-talet. Alcazaban i Malaga byggdes kring åren 756-780 efter Kristus på ruinerna av en romersk befästning. Dess syfte - liksom sin romerska föregångare - var att skydda staden från pirater. Tack vare sitt upphöjda läge på en kulle, centralt i staden, behärskar den hamnen med omnejd.

Privat rundvandring i Malaga

För att inte riskera att missa någonting i Malaga, och kanske få lite privata insidertips, så rekommenderar vi en privat guidad vandringstur i Malaga. Den kostar bara ca. 1 800 svenska kronor för en grupp om 6 personer, och då ingår upphämtning vid hotellet (om ni bor centralt).

Slottet Alcazaba i Malaga

Slottet Alcazaba i Malaga

Dubbla murar och befäst ingång

Enligt olika historiker är Alcazaban i Malaga, med sina dubbla murar och massivt befästa ingång, urtypen för militära befästningsverk under den tid morerna härskade på den Iberiska halvön. Den har en inre och en yttre borgård, något som ger en fingervisning om hur viktigt det var att skydda sig militärt under den här tiden. Det finns alcazabas på flera platser runtom i Spanien och Portugal, men den i Malaga är en av de bäst bevarade citadellen av den här typen.

Idag är Alcazaban tveklöst Malagas mest kända sevärdhet. Vad gäller moriska slott, finns det andra som kanske är mer kända. Men Alcazaban i Malaga var faktiskt hela 300 år gammal när Alhambra i Granada byggdes. Malaga har, med sitt läge, spår av många civilisationer. Fenicierna byggde en gång en stad här, och det finns fortfarande lämningar av en stadsmur. Romarna lämnade otaliga spår, inte minst ett flertal amfiteatrar.

"Reconquista", eller återerövring, som man säger på svenska, avser den serie av militära kampanjer som de kristna genomförde för att återta den iberiska halvön från morerna. Efter belägringen och erövringen av Malaga 1487, förföll Alcazaban under många hundra år. År 1933 började den restaureras, ett arbete som pågår än idag. Två av dess ursprungligen tre yttre skyddsmurar finns kvar, liksom mer än 100 torn och tre palats.

Karta till slottet Alcazaba

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Malaga som Alcazaba ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.