Malagaresa.se/Sevärdheter/Castillo de Gibralfaro

Castillo de Gibralfaro i Malaga

En resa till den vackra staden Malaga i södra Spanien kan ge många härliga minnen. En av de absolut största sevärdheterna är borgen Castillo de Gibralfaro. Denna gigantiska borg från 900-talet ligger uppe på en höjd och utsikten över hela Malaga är fantastisk. Namnet Gibralfaro kommer från arabiskans ord för "kulle" och ett ord för "fyrtorn". Borgens strategiska läge visar att den användes för att man skulle kunna se långt och ha kontroll på vad som hände. Så småningom blandades det arabiska arvet med det kristna. Denna borg är så viktig att den finns både på stadens flagga och i stadens sigill.

Borgen Gibralfaro i Malaga

Den magnifika borgen Gibralfaro i Malaga

Vid ett besök i Malaga kan man vandra, åka buss eller ta en taxi upp till borgen. Det finns två olika sätt att vandra; det ena är att gå den kullerstensbelagda vägen och den andra är att gå i de uthuggna trappor som finns. Detta kräver möjligen lite kondition men utsikten är värd besväret. Det är inte bara den fantastiska utsikten som är speciell med borgen utan man ser den även på långt håll om man är i Malaga, en ständig närvaro som alla invånare i Malaga känner till och är stolta över.

Gibralfaros historia

Borgen byggdes av en arabisk kalif vid namn Abd-al-Rahman III, år 929. Tidigare innehades området av fenicier och borgen byggdes på en redan befintlig grund, då även fenicierna ansåg området strategiskt användbart. Under 1300-talet byggdes borgen ut av sultan Yusef I.

En specifik händelse i historien är då slottet belägrades i ca 3 månader under 1487 av Ferdinand och Isabella, dåvarande regenter i Spanien. De ville vinna Malagområdet från muslimerna som fortfarande fanns där. Sultan Yusef hade redan förlorat en del områden på grund av de katolska ledarnas framfart. Efter flera försök att förhandla gav till slut motståndarna upp. Detta var ett stort nederlag för sultanen då man förlorade en viktig hamnstad. Kung Ferdinand straffade den arabiska befolkningen genom att göra dem alla till slavar eller dömas till döden.

Karta till Gibralfaro

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Malaga som Gibralfaro ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.